De familie Kipterit is werkzaam in Oeganda in de Pokot regio, om de plaatselijke bevolking ontwikkelingshulp te bieden en om indirect de mensenhandel tegen te gaan. Trudy is geboren en opgegroeid in Zeeland en als Nederlandse vrouw getrouwd met Chris. Chris is geboren en opgegroeid in Oeganda en is na zijn studie International Business and Management en International Human Resource Management gaan werken in het parlement van Oeganda, waar hij de Pokot gemeenschap vertegenwoordigt. Vanuit zijn functie komt hij onder andere op voor de rechten van deze bevolkingsgroep. Door middel van lobbyen voor projecten wordt de Pokot steeds meer ontwikkeld, waardoor de lokale mensen steeds meer mogelijkheden hebben onafhankelijker te worden. Na hun huwelijk hebben ze besloten om hun hart te volgen en naar Oeganda te verhuizen. Vanuit hun diepgewortelde christelijk geloof zijn zij geraakt door de pijnlijke realiteit van de slachtoffers van uitbuiting in Oeganda en zijn ervan overtuigd dat dit niet het leven is dat God bedoeld heeft voor de mensen van deze wereld. De basis voor de keuze van Chris en Trudy om zich in te gaan zetten tegen mensen handel is het begrip dat God iedereen de kans geeft om mensen te dienen. Christopher en Trudy weten zich gesteund door wat Jezus in de Bijbel zegt over het omkijken naar je naaste: ‘Ik verzeker je, als je goed doet aan een van de minste van mijn broeders en zusters, doe je het voor Mij (Mattheus 25:40).

Chris en Trudy Kipterit hebben tijdens hun leven en werk in Oeganda en Nederland gezien dat mensenhandel iets is van alle tijden. Al op school leren de geschiedenislessen over de slavenhandel vanuit het zuiden naar het noorden. En de slavernij is nog niet gestopt. Onderbetaalde banen, (seksuele) uitbuiting, gedwongen arbeid, het is de realiteit. Het is moderne slavernij. Ook Oeganda is een land waar meisjes en jonge vrouwen worden gelokt met valse beloften. De in Oeganda geboren Christopher weet dat de armoede in zijn land nog steeds niet is uitgeroeid. Hij weet wat de mensen hulpeloos maakt, waardoor zij makkelijk vallen in allerlei vormen van uitbuiting. Samen met stichting OTM hebben Chris en Trudy een aantal projecten opgestart en blijven deze ook begeleiden.

Middels een tuinbouwproject word de bevolking geleerd om zelfvoorzienend te zijn en om van de winst te investeren in bijvoorbeeld gereedschap of verschillende groenten. Daarnaast is er in Achorichor, Karita en Lopedot een waterpomp geplaatst op zonne-energie (in Achorichor tevens t.b.v. irrigatiesysteem), zodat er schoon drinkwater voor de mensen en het vee beschikbaar is vanuit een ondergrondse bron. Schoon en voldoende drinkwater is van levensbelang, want hierdoor zullen er minder ziektes zijn, omdat er meer hygiëne is. Maar ook tyfus en cholera zullen ook (bijna) niet meer voorkomen. Daarnaast brengt het ook veel meer economische vooruitgang, omdat het water halen met de jerrycans nu door de kinderen kan worden gedaan. Voorheen moesten er letterlijk kilometers gelopen worden, maar nu kunnen de kinderen na schooltijd om water ‘om de hoek’. Hierdoor hebben de volwassenen veel meer tijd om geld te verdienen. Ook het vee zal gezonder blijven, wat ook veel economische voordelen geeft. Door deze vorm van ontwikkelingshulp zijn deze mensen minder vatbaar voor mensenhandel!

Meer informatie over familie Kipterit en stichting OTM kunt u vinden op www.stichtingotm.nl en op www.facebook.com/stichtingotm Als u ons wilt steunen, kunt u uw gift doneren op NL42INGB0008267932 of mail naar stichtingotm@gmail.com voor meer informatie.

Alvast bedankt voor uw steun en gebed!